pubg uc, pubg 980 uc, pubg epin, valorant,epin,pvp server epin, pubg midasbuy epin
Ana Sayfa EKONOMİ 18 Aralık 2023 21 Görüntüleme

GÖZLER BUGÜN GERÇEKLEŞECEK OLAN KRİTİK TOPLANTIDA… MİLYONLARCA ÇALIŞAN ENDİŞELİ!

GÖZLER BUGÜN GERÇEKLEŞECEK OLAN KRİTİK TOPLANTIDA… MİLYONLARCA ÇALIŞAN ENDİŞELİ!
pubg uc, pubg 980 uc, pubg epin, valorant,epin,pvp server epin, pubg midasbuy epin

Türkiye’de 7 milyon çalışanı, aynı zaman da haliyle tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları devam ediyor. 11 Aralık’ta ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ikinci toplantısını gerçekleştirecek. Büyük önem taşıyan bu toplantı da ekonomik veriler ele alınırken, Henüz rakam söylemeyen işçi ve işveren tarafı ekonomik raporları ve verileri sunacak sonrasında ise pazarlığa başlanacak.

Gerçekleştirilecek olan toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacağı beklenirken,
henüz rakam söylemeyen işçi ve işveren tarafı, sunulacak söz konusu ekonomik veri ve raporların ardından asgari ücret için pazarlığa başlayacak.

TOPLANTIDA 4 İŞÇİ GEÇİM ŞARTLARINI ANLATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk defa 4 işçinin birden yer aldığı ilk toplantının açılış konuşmasını yaparak, hükümet olarak hakem rolü üstlenecek. Ayrıca işçi ve işverenlerin anlaşması ile yeni asgari ücret rakamının tespit edilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise konuşma da yer alarak değerlendirilen bu sürecin dengeli bir rakam ve anlaşma ile tamamlama isteğinde olduklarını ifade etti.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise yaptığı konuşma da enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulunarak, yeni belirlenecek olan asgari ücretin işçilerin, toplumun beklentilerine ve şartlarına uygun olmasını vurguladı.

ASGARİ ÜCRET ÇALIŞANLARI ZAM BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ

Açılış konuşmalarının ardından komisyon üyelerine de söz verildi. TÜRK-İŞ heyetindeki Adana’da hastanede işçi olarak çalışan Hatice Akgedik, Çorum’da yaşayan enerji işçisi Saffet Canbaz, Ankara’da kasiyerlik yapan Meliha Nur Şıkbudak ve Bolu’da karayolları işçisi olan Durmuş Öztürk geçim şartlarını açıklayarak, yeni yılda ki zam beklentilerini dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET HANGİ KURUMLAR TARAFINDAN VE NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işveren, işçi ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları nedeniyle her yıl Aralık ayında ve belli tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

GÜNCEL ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bu oranın 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRETTE OLASI ZAM ORANLARI SONRASI GERÇEKLEŞECEK FİYATLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamları ise ;
Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak şekilde tahmin tablosu oluşuyor.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pubg uc, pubg 980 uc, pubg epin, valorant,epin,pvp server epin, pubg midasbuy epin
pubg uc, pubg 980 uc, pubg epin, valorant,epin,pvp server epin, pubg midasbuy epin
Tema Tasarım | Pozitif Bilişim